Socialt företagande

Hälsolänken

I samband med sin anställning eller praktik får våra ungdomar delta i ett projekt som heter Hälsolänken.

Hälsolänken kom till efter att vi under de tre år som vi jobbade med vårt arvsfondsprojekt #jobbet lokaliserade fyra områden där vi såg att det ofta fanns stor problematik och okunskap. Områden som är viktiga för att man skall kunna orka prestera på en arbetsplats eller en utbildning. Områden som har stor betydelse och som skapar en jämvikt i vardagen som ger en större trygghet och välmående.

Ekonomi och boende

Här får de lära sig att göra en budget och ekonomisk planering. Hur man undviker de vanligaste skuldfällorna och vad gör man om man hamnat där.

Fysisk och psykisk hälsa

Vi håller i work shops kring kost och dess inverkan på ens energi, mående och ekonomi. Gemensamma aktiviteter där vi tillsammans testar på olika former av aktivering. Hur man skapar bra rutiner kring sömn. Lära sig att känna igen stress och hur detta påverkar ens kropp och vilka symptom man skall hålla utkik efter.

Arbetsmarknad och studier

VI ordnar Arbetsgivar-speeddating. Hjälper deltagarna att hitta information om olika utbildningsformer och att gå på studiebesök på olika skolor. Vi skriver CV och personligt brev samt tittar på hur man söker jobb.

Självkännedom

Med hjälp av Processfabriken håller vi i en work shop i självkännedom. För att kunna påbörja sin utveckling måste man ha en förståelse av sig själv och vilka områden man behöver arbeta med för att öka sin självkänsla.

Hur har det gått?

Sedan 2013 har vi genom våra anställda haft möjlighet att kommunicera på 10 olika språk. Vi har utvecklat nya loggor, blivit synligare på sociala medier, uppdaterat hemsidan, fått se otroliga uppträdanden, kunnat delta i event, fått datasupport med mera. Vi har haft möjlighet att anställa fotografer, grafiska formgivare, kallskänkor, receptionister, tränare. Men framförallt har vi lärt oss att alla kan bidra utifrån sina förutsättningar och att det är allas ansvar att skapa inkluderande arbetsplatser, föreningar och samhällen. Vi önskar att vi hade haft ännu mera kapacitet i föreningen att ta hand om all den kunskap vi fått.

Antal deltagare

Antal anställda

Antal språkstuderande

%

Gått vidare till arbete eller studier

Jakob Sandell praktiserade hos oss, ganska snabbt kom det fram att han tycker om att fotografera.  Han lånade kläder och inredning från vår second hand och vi fick dessa bilder att använda.

Fotograf: Jakob Sandell Photography

Johanna Kraupp

Platschef Repris Second Hand

Ella Lindblom Hed

Kafébiträde